Blogberichten

Ontwikkelen van een Groeimindset: Theorie en Oefeningen voor Persoonlijke Groei

De groeimindset is een concept dat werd geïntroduceerd door psycholoog Carol Dweck in haar boek Mindset: The New Psychology of Success. Volgens Dweck zijn er twee soorten mindset: de vaststaande mindset en de groeimindset. Mensen met een vaste mindset geloven dat hun capaciteiten vaststaan en dat talent en intelligentie aangeboren zijn. Aan de andere kant geloven mensen met een groeimindset dat hun vaardigheden en capaciteiten ontwikkeld kunnen worden door hard werken, volharding en leren van fouten.

Lees meer »

Terug naar jouw kern: Een gids om burn-out te overwinnen

Burn-out is meer dan alleen vermoeidheid; het is een signaal van je lichaam en geest dat je te ver bent gegaan. De Belgische schrijver Marc Beulens benadrukt samen met Ann Vermeiren in enkele werken de noodzaak om terug te keren naar jezelf, naar jouw kern, om weer balans te vinden. Maar hoe doe je dat? 

Lees meer »

De Impact van Burn-out op een Gezin: Meer dan een Persoonlijk Probleem

Burn-out is een groeiend probleem in onze moderne samenleving. We associëren het vaak met werkdruk, prestatiedruk en persoonlijke uitputting. Maar wat minder wordt besproken, is hoe een burn-out niet alleen de persoon zelf treft, maar ook diepe sporen nalaat binnen het gezin. De impact op partners, kinderen en de algehele gezinsdynamiek kan aanzienlijk zijn. In dit blogbericht gaan we dieper in op deze gevolgen en hoe gezinnen hiermee om kunnen gaan.

Lees meer »

Samen Verantwoordelijk: Het Voorkomen en Herkennen van Burn-out

Burn-out is een van de grootste uitdagingen in onze moderne werkcultuur. Zowel individuen als werkgevers spelen een cruciale rol in het voorkomen van deze slopende aandoening. Burn-out ontstaat vaak door een combinatie van factoren, waaronder hoge werkdruk, gebrek aan autonomie en onvoldoende balans tussen werk en privé. Het aanpakken van burn-out vraagt om een gezamenlijke inspanning.

Lees meer »

Waarom is nee zeggen het begin van alle zelfzorgtrajecten

We lezen het overal wel, om aan zelfzorg te doen is het nuttig dat we gezond eten, voldoende slapen, een balans vinden tussen werk/privé, voldoende inlassen van me-time, jezelf cadeautjes geven, je eigen prestaties erkenning geven, voldoende beweging hebben, aan meditatie doen, yoga leren kennen, jezelf even volledig afsluiten van alles wat met social media te maken heeft, mild zijn voor jezelf, jezelf prioriteit geven, het voor jezelf gezellig maken in huis, een momentje installeren om even op adem te komen (al is het 5 minuten), op zoek gaan naar emotionele en mentale stabiliteit in een drukke samenleving,… Ik kan uren blijven doorgaan met nuttige tips, echter ben ik mezelf er van bewust dat deze nuttige tips moeilijk stand blijven houden als we het ons niet gunnen om nee te zeggen.

Lees meer »

Aan de basis van een burn-out

we kunnen het niet onder stoelen of banken steken, de term burn-out leeft rondom ons en als we niet oppassen maakt het ook een deel uit van ons leven. Sinds 2010 zijn de cijfers fel in het rood gestegen wat betreft ziekteverzuim, meer bepaald 36,8% van de Vlaamse werknemer leed in 2019 onder werkstress (De Tijd).

Lees meer »